Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vyzbierané vianočné stromčeky sa opäť vrátia Bratislave

Dátum: 20.03.2024
Autor: Veronika Mrvová
Počet videní: 258
3 min. čítania
Vyzbierané vianočné stromčeky sa opäť vrátia Bratislave

aj vďaka vašej pomoci

Zo zberu vianočných stromčekov, ktorý prebiehal od 4. januára do 16. februára OLO vyzbieralo viac ako 43 000 stromčekov, čo predstavuje asi 240 ton a teraz sa vrátia mestu. 

Vďaka hlavnému mestu a spoločnostiam Odvoz a likvidácia odpadu (OLO), Komunálny podnik, spoločnosť BUČINA EKO, IKEA Industry a nábytkárska spoločnosť IKEA časť vyzbieraných stromčekov poputuje do centier voľného času, základných umeleckých škôl, či rodinám s jedným rodičom ako plnohodnotné knižnice. Ostatné stromčeky budú použité ako mulč, ktorý je užitočný pri kríkoch, stromoch a záhonoch bratislavských domácností.

Štyri sezóny systematického zberu vianočných stromčekov od roku 2021 sa podarilo vyzbierať už viac ako 840 ton živých stromčekov. A to aj vďaka vašej súčinnosti. 

K množstvu prispela aj Novoročná mulčovačka

V januári prebehla v susednom Lamači Novovročná mulčovačka na ktorej sa zhodnotilo 200 vianočných stromčekov a mulč si Bratislavčania a Bratislavčany mohli zobrať domov. 

„Projekt zberu vianočných stromčekov je ukážkou toho, ako môže zmysluplná spolupráca verejného a súkromného sektora byť prínosom pre Bratislavčanky, Bratislavčanov aj životné prostredie. Teším sa, že sme opäť našli skvelé využitie pre použité a odzdobené vianočné stromčeky, z ktorých sa stanú knižnice a poputujú do centra voľného času, základných umeleckých škôl alebo ku konkrétnym deťom do rodín. Som rád, že takto môžeme pokračovať v robení radosti aj po Vianociach. Rovnako ma veľmi potešila aj Novoročná mulčovačka, pilotná akcia, počas ktorej sme prvýkrát premenili časť vyzbieraných vianočných stromčekov na voňavý mulč, ktorý si ľudia okamžite rozchytali. Samého ma tento záujem prekvapil a je to veľká motivácia pokračovať aj v ďalších ročníkoch tohto projektu,“ uviedol Matúš Vallo, primátor Bratislavy.